title

Izdelava spletnih strani

 

Dandanes je spletno oglaševanje eden najbolj učinkovitih in ustvarjalnih metod oglaševanja, prav zato ustrezno izdelana spletna stran velikokrat ključno pripomore k višjim dobičkom podjetja.

Zaradi tega je izdelava spletnih strani – proces, ki se ga moramo lotiti odgovorno in ga zaupati strokovnjakom na tem področju. Pomembno je zavedanje, da se izdelava spletne strani ne omejuje le z njenim oblikovanjem, ampak vključuje delo številnih strokovnjakov kot so oblikovalci, marketinški strokovnjaki, pisci, programerji, optimizatorji ipd.

Oblikovanje spletne strani v procesu izdelave je le vrh piramide.

Analiza in načrtovanje

AnalizaPrva stopnja izdelave spletne strani je analitična. V tem koraku marketinško analiziramo poslovne cilje podjetja oz. spletne strani, ki jih bomo upoštevali pri oblikovanju. Prav tako raziščemo potencialno ciljno skupino strani. Nato se potencialni obiskovalci razdelijo v podskupine, opredelijo se motivi, cilji in scenariji obiskovanja spletne strani za vsako od skupin. To je skrajno pomembna faza brez katere je nadaljnje delo na področju izdelave nesmiselno.

Struktura strani

BesediloV drugi stopnji – se na podlagi pridobljenih podatkov v prvi stopnji lotimo razvoja koncepcije in strukture projekta, kar je osnova za izdelavo dizajna in besedilnega polnjenja strani. V veliki meri koncept zagotavlja uspešnost projekta, saj predstavlja skupek poslovnih ciljev in predlogov, formuliranih v obliki, ki pritegne obiskovalce. Struktura mora biti narejena po raziskanih potrebah in navadah ciljne skupine. Internetne strani, pri katerih manjkajo logične povezave v strukturi se v prihodnje spopadajo s težavami kot sta število obiskovalcev ter kakovost usmerjanja na strani.

Oblikovanje

DesignTretja stopnja izdelave je neposredno oblikovanje. Po tem ko sta dokončani koncepcija in struktura, se začnejo dela, ki se nanašajo na izdelavo spletne strani. Oblikovanje zahteva številna znanja in spretnosti iz področij grafičnega oblikovanja, programiranja, postavljanja, projektiranja vmesnikov in podobno, kajti izpolnjene morajo biti številne zahteve in pogoji, ki ciljni skupini obiskovalcev olajšajo brskanje po naši strani.

Testiranje

Oblikovanje pa še zdaleč ni zadnja faza! Pred zaključkom moramo spletno stran testirati. V postopku testiranja se preverjajo programski modul, vmesnik, besedilo in oblikovanje – vse te sestavine, od katerih je odvisna učinkovitost delovanja strani. Izdelava spletne strani je večfazni ter sestavljeni postopek zato nam testiranje pomaga s preverjanjem učinkovitosti in kvalitete vseh predhodnih faz. V primeru, da se odkrijejo pomanjkljivosti oz napake, se izvaja korekcija. Uspešno testiranje je dober kazalec brez katerega ne bi mogli oceniti, strokovnost in ustreznost izdelka.

Nekaj zahtev in pogojev, katere moramo upoštevati pri izdelavi spletnih strani:

  • Maksimalno udoben vmesnik: logika, struktura in sistem navigacije strani.
  • Unikatna grafična rešitev: pri tem moramo upoštevati, da se grafično oblikovanje ne sme nanašati samo na želje lastnikov, ampak na interese ciljne skupine
  • Oblika ne sme ovirati berljivosti besedila
  • Vsebina spletne strani vključno z vsemi slikami in temo ne sme zavirati oz upočasnjevati nalaganja strani

Izdelava učinkovite spletne strani brez upoštevanja vseh teh napotkov je praktično nemogoča.

S testiranjem se zaključuje proces postavitve spletne strani, razvoj strani pa se nadaljuje, saj vam niti najbolj kvaliteten dizajn in domena ne zagotavljata, da bo vaš projekt obiskan in uporaben za druge. Na koncu vas čaka še najtežji del – oblikovanje strategije optimizacije spletne strani. Lahko pa tudi ta del prepustite strokovnjakom, ki znajo poskrbeti za to z različnimi znanji na tem področju, vi pa na koncu le prevzamete vodenje uspešnega, strokovnega izdelka.

Povpraševanje